Bilim ve Din Sitesi


  • 05.14.2013
    Kitabımın gördüğü ilgi üzerine Cumhuriyet gazetesinin benimle yapmış olduğu yeni röportaj : Ateistlere Ayrımcılık Artıyor

    06.14.2012
    Kitabım Ateizmi Anlamak çıktı. Kitabı edinme seçenekleri için: Ateizmi Anlamak

    06.19.2012

    “İnanç Özgürlüğü Girişimi” / “Freedom of Religion or Belief Initiative” tarafından benimle yapılan röportaj bugün yayınlandı: Türkçe:İÖG İngilizce:FoRB

    01.12.2010

    Radikal gazetesinden Berrin Karakaş, bizimle Türkiye’de Ateizm üzerine yaptıkları röportajın küçük bir bölümünü şu yazıda yayınlamış: Türk Ateistler Rahatsız

    Röportajın tamamını şurada okuyabilirsiniz: Radikal röportajı

  • Steve Projesi (Project Steve)

    Gönderen 25/01/2018 17:51

    16 Şubat 2003’te Denver, Colorado (USA)’da türünün ilk örneği olan bir basın bildirisi yayınlandı. American Association for the Advancement of Science’ın Denver’daki yıllık kongresinde, Lawrence Krauss’un “Yaşam Biçimi Olarak Bilimsel Cehalet: Washington’daki Bilim Kurgu’dan Dershanedeki Zeki Tasarım’a” başlıklı konuşmasının ardından 200’ü aşkın bilim adamının evrim üzerine fikirlerini içeren bir bildiri basına sunuldu. Bildirinin sponsorluğu, okullarda evrim eğitiminin devamını savunan National Center for Science Education (NCSE) (Ulusal Bilim Eğitimi Merkezi) tarafından yapıldı.

    Bildiri şöyle:

    “Evrim, biyolojik bilimlerin can alıcı, çok iyi destekli ve birleştirici bir prensibidir ve bilimsel deliller karşı konulamaz bir biçimde tüm canlıların ortak bir ataya sahip olduğu fikrini desteklemektedir. Evrimin süreçleri ve biçimiyle ilgili geçerli bilimsel tartışmalar varolmakla beraber, Evrim’in gerçekleştiği ve doğal seçilimin evrimin temel mekanizması olduğu konusunda hiçbir ciddi bilimsel şüphe bulunmamaktadır. “Zeki Tasarım” dahil olmak üzere “Yaratılışçılık” sözde biliminin veya benzerlerinin okullardaki Fen bilgisi derslerinde okutulması bilimsel olarak yanlış ve pedogojik olarak da sorumsuz bir tavır olacaktır.”

    Bildiriyi imzalayan 220 ismin tümü temel bilim alanlarında doktoraya sahip seçkin kişilerdir. Aralarında Nobel ödülü sahibi iki bilim adamı, National Academy of Sciences (Ulusal Bilimler Akademisi) üyesi sekiz bilim adamı ve “Why We Age”, “Darwin’s Ghost” ve “How the Mind Works” gibi popüler bilim kitapları yazmış pek çok tanınmış bilim yazarı bulunmaktadır.

    Ve bu kişilerin tümünün adı Steve’dir.

    Stephen P. Ellner Professor of Ecology and Evolutionary Biology,
    Cornell University, is among the signatories. Signatories who
    received their PhDs from Cornell are Stephen P. Ellner, Professor of
    Ecology and Evolutionary Biology, Cornell University, Steve Halperin,
    Professor and Dean, College of Computer, Mathematical, and Physical
    Sciences, University of Maryland, Steven N. Handel, Professor of
    Ecology and Evolution, Rutgers University, Stephen Nowicki, Anne T. &
    Robert M. Bass Professor of Biology, Neurobiology, and Psychological
    and Brain Sciences, Duke University, Stephen J. O’Brien, Chief,
    Laboratory of Genomic Diversity, National Cancer Institute, and
    Stephen E. Schneider, Professor of Astronomy, University of
    Massachusetts.

    Yukarıdaki isimler bunların sadece birkaçıdır.

    Eugenie C. Scott (NCSE’nin yöneticisi) bildirinin önemini şöyle açıklamıştır: “Yaratılışçılar, Evrim’in bilim kamuoyu tarafından neredeyse reddedilmek üzere olduğuna dair bir yanlış izlenim verebilmek gayesiyle doktora derecesine sahip Evrim karşıtı isimler listelemeye bayılırlar. Hiçbirşey gerçeğe bundan daha uzak olamaz. NCSE bildirisini yüzlerce bilim adamı imzaladı, ve biz sadece adı Steve olanlardan imza istedik, ki bunlar bilim adamlarının %1’ini bile oluşturmuyor.”

    1977 Nobel ödülü sahibi University of Texas’tan fizik profesörü Steven Weinberg şöyle ekledi: “Elbette bilimde kararlar manifesto çıkararak verilmez; bu bildiri, çabalara eğlence eklemek maksadıyladır. Eğer bilim adamlarının Evrim’i kabul edip etmediğini görmek istiyorsanız, bilimsel literatüre bakmalısınız. Orada Evrim’in hala canlı ve iyi durumda olduğunu ve bilimin birleştirici bir prensibi olduğunu göreceksiniz.”

    Bu bildiri, yakın zamanda, Evrim eğitimininin altını oymaya yönelik olarak ülke çapında rastlanan birkaç girişimin (Ohio’daki dahil) ardından yayınlanmıştır. Ohio State Üniversitesinden biyoloji profesörü Steve Rissing “Ben büyük ihtimalle rastlanabilecek en geniş biyolojiye giriş programını yürütüyorum. Halkın Evrim Teorisinin bilimsel alandaki durumuyla ilgili yanlış bilgilendirilmesi beni hem üzmekte, hem de mesleğimi zorlaştırmaktadır.”

    MIT (Massachusetts Institute of Technology)’den psikoloji profesörü Steven Pinker ekledi: “Bildiriyi imzalayan 220 Steve ve Stephanie, karşıt fikirleri bastırmaya uğraşmıyorlar elbette. Evrim’e karşı delil üreten herhangi biri anında büyük bir üne kavuşurdu. Bildirinin maksadı, bir avuç muhalife dayanarak Evrim’in kriz içindeki bir teori olduğunu iddia etmenin ne kadar yanıltıcı olduğunu göstermektir.”

    Peki neden Steve? NCSE’den Scott, bu soruyu: “Geçenlerde ölen, Evrim eğitiminin ve NCSE’nin destekçisi ünlü paleontolog Stephan Jay Gould’un anısına” şeklinde yanıtladı. “Umarız ki, gelecek sefere yaratılışçılar Evrim’e karşı bilim adamlarının listesini yayınlamaya kalktıklarında, gazeteciler kendilerine kaç tanesinin adının Steve olduğunu soracaktır” şeklinde de ekledi.

    Steve Projesi (Project Steve) ile ilgili daha fazla bilgi almak için, www.ncseweb.org/steves adresine bakılabilir. (Kampanya geçici olduğundan, bu web adresı geçici olarak bu konudan bahsedecektir).

    Bir Cevap Yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir