Bilim ve Din Sitesi


  • 05.14.2013
    Kitabımın gördüğü ilgi üzerine Cumhuriyet gazetesinin benimle yapmış olduğu yeni röportaj : Ateistlere Ayrımcılık Artıyor

    06.14.2012
    Kitabım Ateizmi Anlamak çıktı. Kitabı edinme seçenekleri için: Ateizmi Anlamak

    06.19.2012

    “İnanç Özgürlüğü Girişimi” / “Freedom of Religion or Belief Initiative” tarafından benimle yapılan röportaj bugün yayınlandı: Türkçe:İÖG İngilizce:FoRB

    01.12.2010

    Radikal gazetesinden Berrin Karakaş, bizimle Türkiye’de Ateizm üzerine yaptıkları röportajın küçük bir bölümünü şu yazıda yayınlamış: Türk Ateistler Rahatsız

    Röportajın tamamını şurada okuyabilirsiniz: Radikal röportajı

  • Evrim ve Ateizm

    Gönderen 25/01/2018 17:40

    Evrim – Ateizm İlişkisi

    Öncelikle ateizmin geçmişi ne kadardır diye düşünecek olursak, ateizm terimi çok eski olmayabilir fakat prensip olarak teist iddiaları reddetme eylemi (ki ateizmin ta kendisi) teizm kadar eskidir. Dolayısıyla ateizm evrimle doğmamıştır. Bu yüzden ateizmin dayanağı evrimdir diyemeyiz.

    Evrim günümüz ateizmiyle elbette ilişkilidir. Fakat ateizmin dayanağı ve varoluş sebebi değildir. Ateizmin sebebi teizmin yanlışlığı ve saçmalıklarıdır.

    Evrim (ve genel olarak bilim) teizmin açıklama yapamadığı ya da yanlış açıklama yaptığı bazı konularda doğru bir açıklama getirme girişimidir. Fakat bilimin günümüzde getirdiği bir açıklama tam doğru değilse bu teizmin açıklamalarını doğru yapmayacaktır.

    Çağdaş bilim ortaya çıkana kadar teist ateist tartışmaları düğümlenmeye mahkumdu. Teizm tüm saçmalıklarına rağmen açıklama yapıyor göründüğünden alelade vatandaşın bazı psikolojik beklentilerini (güvenlik ve ne yaptığını biliyor olma gibi) tatmin etmekteydi. Eski ateizm ise bu açıklama görünümündeki saçmalıkların yanlışlığını ve yapaylığını görmek üzerine kurulu olduğundan ve alternatif açıklama getirmediğinden, insanların neynine girmede bazı psikolojik ihtiyaç engellerini aşmakta güçlük çekiyordu.

    Modern bilim ilk defa evrim teorisinin de yardımıyla bu açığı kapamıl ve yeterince bilen için entellektüel olarak da gayet doyurucu (hatta doğru olduğu icin teizmden çok daha doyurucu) bir alternatif getirmiştir teizme.

    Evrim bu yüzden teistlerin baş hedefi olmuştur. Bu yüzden cepleri zaten derin olan teist kesim (muhafazakar kapitalist ülke ABD’deki kilise çevresini kastediyorum) evrim aleyhine büyük miktarda kaynak aktarmış ve yaratılışçıların dillerinden düşüremedikleri onca bilim karşıtı iftira, demagoji ve yalanı üretmiştir.

    Fakat doğru bir kere bulunduğunda bundan dönüş olmayacağından, bu çabaları uzun vadede boşunadır.

    Dinlerin biçim değistirmeye devam edeceği ve kısa zaman içinde “Bakın tanrının gücüne, hayatı nasıl da evrimleştirmiş” demeye başlayacakları açıktır.

    Hatta bu başlamış ve örneğin Vatikan’daki Papa evrim teorisini kabul ettiklerini ve bunun incille çelişmediğini beyan etmiştir. Bizim müslüman kesimde de evrime inanan teistlerin sayısında büyük bir artış olmaktadır son zamanlarda.

    Teizm masallara dayandığı için bilim karşısında devamlı tükürdüğünü yalamaya mahkumdur. Bunu dünyanın yuvarlaklığında da yaptılar, klonlama teknolojisinde yaptılar (baştan bu mümkün değildir diyerek), bilimin ve teknolojinin binlerce küçük buluşunda yaptılar ve şu anda da evrimde yapmaya başlıyorlar.

    Bizim islami teist kesim de her zamanki gibi birkaç adım geriden takip ediyor.

    Bir Cevap Yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir